WIJN MAKEN: informatie over enzymen.

Het gebruik van enzymen.
Over enzymen bestaan de wildste verhalen. Daarom hier even een aantal zaken op een rijtje. Tenzij anders vermeld, zijn de vermelde doses bij kamertemperatuur (20°C) en met een inwerktijd van 12 uur. Net voor de gisting toevoegen. Iedere verlaging van de kamertemperatuur van 7° kan opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. Iedere halvering van de gewenste contacttijd kan eveneens opgevangen worden door een verdubbeling van de dosis. De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk. Het ene kan namelijk de werking van het andere sterk beïnvloeden in zowel positieve als in negatieve zin! Voeg bv. nooit bentoniet toe als de enzymen nog in werking zijn. Laat dus minimaal 12 uur tussen de enzymentoevoeging en de bentoniet-toevoeging.

Attentie: als u voor het verkrijgen van sap gebruikt maakt van een stoomontsapper/stoomextractor dan zullen alle enzymen door de hoge temperaturen vernietigd worden. Houdt u er dus rekening mee dat u bij het opzetten van wijnen van deze sappen extra pecto-enzym zult moeten toevoegen. Laat u dit na dan zal de in het sap aanwezige pectine NIET worden afgebroken en zal uw wijn daarom NIET helder worden.

Pecto-enzym:
Pecto-enzym (met als werkzame stof pectinase/pectase) wordt gebruikt om aan het fruit tijdens de pulpgisting extra sap te onttrekken. Het sap van het fruit wordt dunner waardoor het persen makkelijker gaat.
Bovendien zorgt pecto-enzym er voor dat de in het fruit aanwezige pectine wordt afgebroken zodat er tijdens het gistingsproces geen sprake kan zijn van de vorming van methylalcohol (is giftige alcohol) en de wijn helder wordt.
Er zijn verschillende soorten pecto-enzymen in de handel. Specifiek geschikt voor hard fruit dan wel zacht fruit.

Zymex-color:
Dit enzym (met als werkzame stoffen pectinase, cellulase en hemi-cellulase-activiteit) wordt gebruikt om aan fruit extra smaak- en kleurstoffen te onttrekken. Er zal zeker NIET een teveel aan tannine en colloïdale stoffen onttrokken worden.

Zymex-aroma:
Speciaal multi-actief enzym (pectinase, arabinase en beta-glucosydaseactiviteit) in poedervorm voor meer aromatische wijnen en destillaten.
Door de arabinase en betaglucosydase-activiteit worden aromacomponenten, die aan de suikers gebonden zijn, vrij gemaakt. Dit resulteert in meer aromatische wijnen/most. Kan ook bij het distilleren gebruikt worden. Kan tot een licht kleurverlies leiden.

Attentie:
Bewaar enzymen altijd op een koele plaats. Een koelkast is nog beter!

Bestellen enzymen?>>>>>>>>>>Klk hier.


WIJN MAKEN: informatie over gistvoedingszouten.

Wanneer voedingszouten toevoegen?
De volgorde van toedienen van ingrediënten is erg belangrijk. Het ene kan namelijk de werking van het andere sterk beïnvloeden, ook in negatieve zin!

Voedingszouten worden toegevoegd vóór de gist.

Bestellen gistvoedingszouten?>>>>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over gisten.

BIOFERM heeft door vele jaren van ervaring een uitstekend gamma reingisten samengesteld die voor iedere wijnmaker een oplossing biedt. Houdt u meer van zoete wijnen? Hebt u een gist nodig voor lage temperaturen, houdt u meer van krachtige, rode wijnen? Voor ieder type is er een speciale gist beschikbaar. De BIOFERM korrelgisten zijn de enige gisten die, naast de verpakking van 7 gram, ook in een vacuümverpakking van 100 gram verkrijgbaar zijn. Dit garandeert een maximale houdbaarheid.

Vloeibare wijngisten.
De gisten van WYEAST zijn vloeibare gisten, verpakt in aluminium, die in werking treden op het moment dat het binnenste zakje worst stuk geslagen. Vandaar dat deze ook wel ”smack-packs” worden genoemd. Het mechanisme hierachter werkt als volgt:
Binnen in de verpakking zit een klein plastic zakje met een steriele voedingsoplossing met wortextract. Wordt dit zakje gebroken dan vermengt deze vloeistof zich met de gist in de aluminiumverpakking die hierdoor geactiveerd wordt en opzwelt.
Het kan voorkomen dat een folieverpakking al licht opgezwollen is. Dit is bijna altijd te wijten aan een kleine hoeveelheid gistvoeding die bij het verpakken is achtergebleven. Dit betekent geenszins dat de gist slecht werkt. Het binnenste zakje is dan nog steeds in tact en de gist kan nog steeds perfect gebruikt worden!

Gebruik:
Haal de ”smack-pack” uit de koelkast en druk met een ”smak” van uw vuist het binnenste zakje open, schudt grondig en laat het zakje opzwellen op kamertemperatuur. U hebt nu een zuivere en steriele gistcultuur, klaar voor gebruik! Knip het zakje uiteindelijk open en voeg de gistende gistcultuur toe.

WYEAST vloeibare wijngisten ”VINTHERS CHOICE”.
Bierbrouwers weten het al langer: vloeibare gisten hebben een veel uitgesprokener smaakprofiel dan gedroogde gisten. De WYEAST vloeibare biergisten hebben wereldwijd naam en faam gemaakt en zijn regelmatig ”onderdeel” van bieren die in de prijzen zijn gevallen.
Met ”vinthers choice” kunnen nu ook wijnmakers gebruik maken van hoogstaande vloeibare gistculturen. De unieke ”smack-pack”-verpakking zorgt er voor dat op een eenvoudige wijze (gist opstarten = verpakking samendrukken en laten opzwellen) dat op 12 – 24 uur een steriele gistcultuur wordt opgezet. Iedere verpakking is voldoende voor het opstarten van maximaal 20 liter most. Voor grotere hoeveelheden kan een giststarter aangemaakt worden. Dankzij de ”smack-pack” is een lange bewaring in de keolkast mogelijk en wel tot 6 maanden na datum van fabricage. Er is een duidelijke gebruiksaanwijzing bijgevoegd.

Belangrijke mededeling:
Activator-pakketten zwellen soms licht of matig tijdens transport of bewaring. Dit wijst NIET op bederf als het pakket minder dan 6 maanden oud is en op de juiste wijze wordt behandeld.
Dit komt door kleine hoeveelheden voedingsstoffen die bij het verpakken achterblijven waardoor de gistcultuur geactiveerd wordt en er dus CO2 geproduceerd. De ene giststam is hiervoor gevoeliger dan de andere.

Voor videodemonstratie Klik hier!!

Wanneer en hoe een appel-melkzuurgisting uitvoeren?

Een appel-melkzuurgisting doorvoeren heeft vele voordelen. De melkzuurbacteriën eisen echter heel andere omgevingsvoorwaarden dan gisten. Om een appel-melkzuurgisting goed en vlot te laten verlopen zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee men rekening moet houden t.w.:
* Zo wordt de appel-melkzuurgisting het best opgestart vlak voor het einde van de alcoholische gisting (restsuiker < 4 gr. / ltr. ).
* Het vrij SO2 gehalte mag maximaal 10 mg. / ltr. bedragen en het totaal SO2 gehalte maximaal 30 mg. / ltr.
* De pH-waarde van de wijn moet minimaal 3,1 of hoger zijn en het alcoholgehalte mag maximaal 13% vol. bedragen.
* Tot slot is ook de temperatuur van de wijn erg belangrijk: 17°C of meer.
De gevriesdroogde gistculturen worden op voorhand al roerend opgelost in een ruime hoeveelheid water van 25°C (ong. 10 - 20 x het gewicht van het poeder) . Af en toe roeren en na een half uur toevoegen aan de te behandelen wijn.

Bestellen wijngisten?>>>>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over klaringsmiddelen.

Hoe bentoniet toe te voegen?
Om de werking te maximaliseren moet bentoniet altijd voorgeweekt worden:
* Los de benodigde hoeveelheid bentoniet zacht roerend op in 3 à 5 maal zijn volume water. Laat dit 6 - 12 uur
zwellen!
* Giet het overtollige water weg en leng opnieuw even aan met een weinig te klaren wijn. Goed roeren en tenslotte
de bentoniet-oplossing goed vermengen met de gehele hoeveelheid te klaren most/wijn.
Voeg nooit bentoniet toe als de enzymen nog in werking zijn. Laat dus minimaal 12 uur tussen de enzymentoevoeging en de bentoniet-toevoeging.

Hoe weet ik welk klaringsmiddel ik moet gebruiken?
Eén van de gemakkelijkste en nog steeds één van de beste methodes is "trial and error"!·
* Neem van de te klaren wijn meerdere stalen en doe deze in proefbuisjes.
* Voeg aan ieder proefbuisje enkele milliliters of grammen van een of ander klaringsmiddel toe. Ook een
proefbuisje wijn/sap met pecto-enzym en een ander met alfa-amylase (bij zetmeelrijke vruchten) zijn nuttig.
Laat enkele uren uitklaren en u ziet direct welk klaringsmiddel het beste resultaat geeft!

Bestellen klaringsmiddelen?>>>>>>>>>>Klik hier


WIJN MAKEN: informatie over kurken.

Natuurkurken:
Onze natuurkurken hebben een diam. van 24 mm. Let op: er zijn ook prijsaanbieders die met 23 mm. en 22 mm. kurken goochelen.
Laat u niet misleiden. Eén mm. minder diameter betekent 10% minder kurk! Hoe beter de kwaliteit van de kurk is des te langer is de mogelijke bewaartijd van uw wijn. Hoe minder de kwaliteit, hoe meer putjes, scheurtjes en andere gebreken in de kurk. Als uw budget beperkt is, kunt u een mindere kwaliteit nemen en er eventueel zelf de kurken met de meeste gebreken uithalen.
Voorgestelde bewaartijd: 3 - 4 jaar

Geperste (geconglomereerde) wijnkurken:
Geconglomereerde wijnkurken, gemaakt uit geperste kurkkorrels, zijn de meest prijsvriendelijke kurken voor de budget-wijnmaker. Ze zijn van een goede kwaliteit en geschikt voor kortere bewaartijden (6 - 24 maanden.)
Ideaal voor een tafelwijntje. Hoewel uit 100% natuurkurk zijn deze kurken wat harder dan de klassieke natuurkurken. Ze kunnen dan ook alleen met kurkapparaten op voet in de fles gedaan worden. De afgeronde hoeken en het laagje silicone vergemakkelijken het (ont)-kurken. Gebruik bij het ontkurken een goede kurkentrekker!

"TWINCORK" wijnkurken:
Het beste alternatief om een CONSTANTE en goede kwaliteit aan te bieden zijn momenteel de TWIN-CORKS. Deze kurken bestaan grotendeels uit samengeperste kurkkorrels, maar hebben boven- en onderaan een schijfje in natuurkurk. De vooroordelen tegen samengeperste kurk zijn hiermee totaal achterhaald. De voordelen daarentegen zijn belangrijk:* Constante dichtheid van de kurk en dus een constante "tegendruk" tegen de hals van de fles hetgeen resulteert
* in een perfecte sluiting.
* Er is sprake van behandelde kurkschijven zodat smaakafwijkingen zo goed als uitgesloten zijn.
* Normaal ”natuurlijk”-zicht bij het openen van de fles.
* De kurken zijn behandeld met siliconen voor makkelijke ontkurken.
* Betaalbare en gegarandeerde kwaliteit bij iedere levering.

Wij bieden 2 kwaliteiten aan:
* Lengte 39 mm. Met normale kurkschijven voor de prijsbewuste wijnmaker.
* Lengte 45 mm. Met kurkschijven van EXTRA kwaliteit voor een ongekende topkwaliteit.

Kunststof kurken:
Deze kurken zijn reeds meerdere jaren op de markt. Om zeker te zijn van een goede kwaliteit zijn wij zeer selectief geweest met onze inkoop. Wij kunnen u dan ook met trots kunststof kurken aanbieden van een absolute TOP-kwaliteit.
* Een natuurlijke kleur.
* Een perfecte vorm.
* Een zeer constante dichtheid.
* Een natuurlijke kurkkleur.
* Een absolute smaak- en kleurneutraliteit.
Dit alles dankzij het gebruik van hoogstaande thermoplastische elastomeren.Uiteraard geschikt voor de voedingsmiddelenindustrie en volledig in overeenstemming met de geldende EU-richtlijnen alsmede de Amerikaanse FDA-bepalingen. Vele honderden commerciële wijngaardeniers EN brouwerijen gebruiken deze kurken reeds. Als u deze kurken op een juiste manier zijn wij ervan overtuigd dat u een zeer tevreden gebruiker bent.
De belangrijkste voordelen zijn:
* Geen kurksmaak of andere smaakafwijkingen.
* Geen afbrokkeling van de kurk.
* Geen kurkstof.
* Geen lekkage.
* Geen uitdroging en dus een betere en langere bewaring van uw wijn- of bieraroma’s.
* Eenvoudig te gebruiken op bestaande kurkapparatuur.
* Breekt niet bij het ontkurken.
* Flessen kunnen zonder problemen zowel liggend als rechtop bewaard worden.
* Gemakkelijk te ontkurken.
* Geen absorptie van wijn of bier in de kurk.
* Eenvoudig terug te plaatsen op de fles na het ontkurken.
* 100% recyclebaar.
en last but no least………………..
een interessante prijs/kwaliteitverhouding.

De modellen bierkurk en champagnekurk laten zich plaatsen zoals de klassieke champagnekurken en kunnen een druk weerstaan van 12 bar.
Advies:
Laat 15 - 20 mm. ruimte tussen de kurk en de vloeistof en gebruik een degelijk kurkapparaat. Het persblokken moet perfect sluiten om plooien in de kurkwand te vermijden en dienen bij voorkeur uit RVS, gechromeerd of uit nylon te bestaan.

Geschikte kurkapparaten in ons artikelenbestand voor de wijnkurken: 020.021.2 - 020.016.2 en de elektrische kurkapparaten.

T-kurken of portokurken:
*
Voorzien van een zwarte plastic kop (diam. 29 mm.) voor alle normale wijn- of portoflessen.
* Totale hoogte: 29 mm.
* Kunnen zonder apparatuur geplaatst worden.
* Passen ook op sierfles OPERA 500 ml.
* Kurkafmeting: 29 x 20 mm.

Bestellen kurken?>>>>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over meetinstrumenten.

Refractometers.
Refractometers zijn optische precisie-instrumenten die door middel van de brekingsindex van een vloeistof de dichtheid bepalen. Nauwkeurig en toch eenvoudig in gebruik: gewoon enkele druppeltjes vloeistof op het prisma leggen en de dichtheid rechtstreeks aflezen.
Wij kunnen u degelijke en nauwkeurige metalen refractometers leveren tegen zeer scherpe prijzen. De refractometers hebben een zeer helder prisma en duidelijke schaalverdeling. Ze worden geleverd met kistje, schroevendraaier voor makkelijke ijking, druppelpipetje en gebruiksaanwijzing.Deze meter is het ideale instrument voor alle wijn- en biermakers. Met 3 schalen (dichtheid, suikergehalte, potentieel alcoholgehalte) en uitgebreide gebruiksaanwijzing.

Hoe werkt een refractometer?

Men legt enkele druppeltjes van de te meten vloeistof op het prisma en dan kan direct de dichtheid worden afgelezen.
De refractometers hebben een zeer helder prisma en een duidelijke schaalverdeling. Ze worden geleverd in een doosje met schroevendraaier voor een makkelijke ijking. Ook wordt een pipetje en een gebruiksaanwijzing meegeleverd.

Densimeter/dichtheidsmeter/hydrometer.
Deze meter is het ideale instrument voor alle wijn- en biermakers. Met 3 schalen (dichtheid, suikergehalte, potentieel alcoholgehalte) en uitgebreide gebruiksaanwijzing.
Bereik:
* 0.990 – 1.170 s.g.
* 0 – 360 gr. / ltr. suiker.
* 0 – 20 0 vol. % alcoholpercentage.
* grote nauwkeurige uitvoering.
* lengte: 26 cm.
Voor een juist gebruikt hebt u een maatglas nodig met een inhoud van 250 cc.

Het gebruik van de densimeter.
De densimeter wordt ook wel hydrometer of Oechsleweger genoemd.
Naar mate een vloeistof lichter is (b.v. minder suiker bevat) zakt de meter/weger dieper in de vloeistof. In zware vloeistoffen zakt de meter/weger slechts gedeeltelijk. Met andere woorden: zit er geen suiker in de most dan zakt de meter/weger diep in de most. Is er veel suiker in de most aanwezig dan blijft de meter/weger een stuk boven de most uitsteken. De meter/weger bepaalt dus het soortelijk gewicht (=SG/s.g.) van de most en/of wijn.

Beschrijving.
De meter/weger kan van glas of plastic zijn. Glas is breekbaar maar over het algemeen weegt deze meter/weger de most/wijn nauwkeuriger.

De meter/wegert dient, indien mogelijk, geijkt te zijn. Daarbij dient opgemerkt te worden dat korrelijking nauwkeuriger is dan teerijking.
De meetsteel van de meter/weger is meestal 25 tot 35 cm. Lang. Hoe langer de staal des te meer staan de aangegeven getallen uit elkaar en des te nauwkeuriger kan de meting verricht worden.
De steel kan drie meetschalen bevatten t.w.:
* Het soortelijk gewicht (meetbereik meestal van 0.990 tot 1.180);
* De hoeveelheid suiker die bij een bepaalde stand van de meter/weger in de most aanwezig is;
* Het potentieel alcoholgehalte (d.w.z. het alcoholgehalte dat verkregen wordt indien alle aanwezige suikers in de most volledig zijn vergist).

Men kan de meter/weger met of zonder thermometer aanschaffen. De meter/weger met een thermometer verhoogt de nauwkeurigheid van de meting. Bovendien is een dergelijke meter/weger geijkt op de stand van de thermometer. Meestal is dit 15oC of 20oC.

Waarvoor en wanneer gebruikt men de hydrometer?
Men kan de hydrometer/weger gebruiken voordat het gistingsproces begint. Controleren hoeveel suiker al in de most aanwezig is alvorens er suiker wordt toegevoegd. Op deze manier kan men zelf het potentieel alcohol bepalen. Maar men kan ook het soortelijk gewicht meten na het gistingsproces om te weten of de wijn volledig uitgegist is. Met andere woorden: of er geen (groot) restsuikergehalte in de wijn aanwezig is.

Bestellen meetinstrumenten?>>>>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over reinigen.

Reinigen of ontsmetten?
Reinigen en ontsmetten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Reinigen is het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil en gebeurt met een klassiek synthetisch bereide stof zoals trinatriumfosfaat. Gebruik géén keukenproducten zoals Dreft, mr. Propre, CIF etc. omdat deze meestal geparfumeerd zijn en dit parfum uw wijn/bier uiteraard negatief kan beïnvloeden. Ook soda is taboe. Dit middel laat (ondanks veelvuldig spoelen) een waas achter op al uw materialen en beïnvloed uw wijn of bier in zeer negatieve zin qua smaak.

Ontsmetten is het materiaal van bacteriën, schimmels, gisten etc. ontdoen en gebeurt veelal met een product op basis van actief chloor, waterstofperoxide of jodium. Materiaal moet altijd eerst gereinigd worden alvorens het te kunnen ontsmetten! Er zijn ook gecombineerde producten op de markt.De Belgische en Nederlandse wetgever verbiedt ons om aan een product een ontsmettende werking toe te schrijven zonder het product te laten registreren als een bestrijdingsmiddel. Dit laatste is een belastende en onbetaalbare procedure voor kleine bedrijven. Daarom vindt U op geen enkele verpakking de vermelding "ontsmettend".

Materiaalreiniging.
Overdaad schaadt en is bovendien slecht voor het milieu. Het heeft dus geen zin om quasi zuivere flessen te reinigen met een sterk product. Daarom hebben wij nu 3 producten voor u op de markt gezet die hieronder worden besproken.

CHEMIPRO CAUSTIC:
De originele reiniger met bijtende soda en actief chloor voor zwaar vervuilde flessen en materialen. Niet zo milieuvriendelijk maar verwijdert zelfs het hardnekkigste vuil! Ook voor het losweken van etiketten. Geschikt voor glas, plastic en roestvrij staal. Niet gebruiken op koper en ijzer. Altijd GOED NASPOELEN! Laat roestvrij staal niet langer dan 1 uur in contact met een chemipro oplossing. Dosis: 5 gr. / 5 ltr. heet/warm water. Laat 15 minuten tot 1 uur weken en spoel daarna meerdere malen goed na.

CHEMIPRO OXI:
De nieuwe multifunctionele, milieuvriendelijke reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen. Naspoelen is NIET nodig. Dankzij de actieve zuurstof is een hygiënische reiniging mogelijk in één behandeling met een korte contacttijd. Dosis: 4 gr. / liter warm/heet water. Contacttijd: 2 - 5 minuten. Opgelet: bij een langere contacttijd kan een onschadelijke witte aanslag (kalk) ontstaan. Deze kan verwijderd worden door te spoelen met een lichtzure oplossing (vb. azijnzuur of citroenzuur).

CHEMIPRO ACID:
Nieuwe zuur-reiniger voor licht vervuilde materialen, die géén naspoeling vereist(als je het gereinigde materiaal goed kan laten uitdruppen is naspoelen niet nodig). De hygiënische werking wordt niet beïnvloed door organisch vuil. Geschikt voor alle materialen behalve voor koper en ijzer. Ook geschikt voor het reinigen/uitspoelen van herbruikbare filterpatronen.
Dosis: 1 % (250 ml. maakt 25 liter). Contacttijd: 5 - 10 minuten.

Bestellen reinigingsmateriaal/reinigingsmiddelen?>>>>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over vacuüm zakken in box.

BAG IN BOX:
Ideaal voor sappen bedoeld voor dagelijkse consumptie. De soepele binnenzak vermijdt het indringen van lucht bij het aftappen. Daardoor is er geen oxidatie bij het aftappen en is het sap na opening meerdere weken houdbaar.

Soepele aluminium binnenzak:
De soepele aluminium binnenzak vermijdt het indringen van lucht bij het aftappen. Daardoor is er geen oxidatie bij het aftappen en is de wijn meerdere weken houdbaar.
De aluminium zakken zijn in het bijzonder geschikt voor wijn dankzij de extra zuurstofbarrière door het alu-laminaat. Aluminiumzakken zijn NIET geschikt voor hete vloeistoffen.

Transparante binnenzak:
De transparante binnenzak is WEL geschikt voor het afvullen van hete sappen maar heeft een iets mindere zuurstofbarrière.

Bestellen aluminium/transparante zakken/boxen?>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: Informatie over watersloten.

Wat doet een waterslot?
Door het waterslot te VULLEN MET EEN BEETJE SULFIETWATER, werkt deze als een soort sifon en sluit de wijn af van de buitenlucht. Er kunnen geen bacteriën van buitenaf naar binnen, maar het koolzuur dat tijdens de gisting wordt gevormd, zal door de overdruk, via het waterslot kunnen ontsnappen. De waterslotjes slangmodel zijn het voordeligst, maar zijn moeilijker te reinigen dan de cylindrische modellen. Ook bij een inhoud van 50 ltr. of meer is het gebruik van cylindrische watersloten noodzakelijk. Het water in het waterslot kan verdampen en een regelmatige controle en bijvulling is nodig.

Bestellen watersloten?>>>>>>>Klik hier.


WIJN MAKEN: informatie over zuren en ontzuren.

Meten van de zuurgraad.
De zuurgraad van most/wijn wordt altijd uitgedrukt in gram wijnsteenzuur/liter. In Franse boeken vindt u de zuurgraad uitgedrukt in zwavelzuur. De zuurgraad in zwavelzuur = de zuurgraad in wijnsteenzuur ÷ 1,53. De zuurgraad in wijnsteenzuur = de zuurgraad in zwavelzuur x 1,53.

Kan ik in plaats van de zuurgraad van mijn most de pH meten?
NEEN! De zuurgraad bij het wijnmaken is de weergave van het aantal grammen zuur in uw wijn/sap, meestal uitgedrukt in grammen wijnsteenzuur per liter. Dit kan enkel gemeten worden met blauwloog.

Wat is pH?
pH is het meten van de concentratie aan vrije waterstofionen in een vloeistof. De pH van zuiver water is 7. Vloeistoffen die een grotere concentratie hebben van waterstofionen dan zuiver water zijn zuur en hebben een pH-waarde van minder dan 7. Omgekeerd, vloeistoffen met een lagere concentratie waterstofionen zijn basisch en hebben een pH-waarde die groter is dan 7. De pH-schaal loopt van 1 tot 14.

Je kunt wel een pH-meter gebruiken in combinatie met blauwloog!!
In plaats van blauwloog toe te voegen tot kleuromslag blauw, voeg je blauwloog toe tot pH 7.00. Deze methode is nauwkeuriger en o.a. voor rode sappen veel beter af te lezen! De combinatie pH-meter, blauwloog en automatische buret is een professionele opstelling om nauwkeurig de zuurgraad te meten.

Wanneer en hoe een ontzuurder gebruiken?
Ontzuren doe je best zo vroeg mogelijk. Neerslagkalk is de meest gebruikte ontzuurder. Bij het ontzuren ontstaat er dikwijls veel schuimvorming. Gebruik daarom een voldoende ruim vat/recipiënt. Voeg de nodige hoeveelheid ontzuurder toe aan de most, roer enkele minuten en laat even rusten. Roer dan weer en laat weer rusten. Herhaal dit enkele malen tot er geen CO2 meer gevormd wordt (geen gasgeluid). Laat alles nu 12 - 24 uur bezinken. Hevel de most/wijn nu over zonder de witte laag onderaan.

Er zijn thans ook nieuwe generaties ontzuurders op de markt die op een eenvoudiger wijze uw wijn kunnen ontzuren. Volg de receptuur op de verpakking en het resultaat is daar.

Bestellen ontzuurders?>>>>>>>>>>Klik hier.

Bestellen zuren?>>>>>>>>>>>>>>>Klik hier.