VLIERBLOEMEN WIJN. Alcoholpercentage: 11%

Ingrediënten:

* vlierbloemen: 1.000gr./ml
* sinaasappelsap: 400 ml
* citroenensap: 300 ml
* wijngist: 1 zakje
* sulfietpoeder: 1 gram
* tannine: 3 gr.
* pecto-enzyme: 7 gr.
* suiker: 2 kg.

Voorbereiding:

Pluk uitsluitend de zuiver witte bloemen op een zonnige dag nadat de dauw is opgetrokken en de bloemen “droog” zijn. Pluk niet de crème-kleurige, want deze hebben een onprettige “kattenpisserige” geur. Een prettige zwoele geur is uitstekend. Pluk een struik ook niet geheel kaal maar gebruik hiervoor meerdere struiken/bomen. Dit om later in het jaar de vlierbessen te kunnen plukken waar u ook een heerlijke wijn van kunt maken. U vult een maatbeker met een inhoud van 1 liter met vlierbloemen. De bloemen mag u beslist niet aanstampen doch licht aandrukken. Als u aanstampt dan gaat de wijn naar eau de cologne smaken en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bereiding:

1. Los de gist op in lauw water en laat 15 minuten staan.
2. Spoel de bloemen in koud water.
3. Breng de bloemen over in een witte plastic emmer en giet hierbij zoveel handwarm water dat de bloemen er ruim onder staan.
4. Sulfiet toevoegen goed oplossen in een klein beetje warm water.
5. Voeg het sinaasappelsap en het citroensap toe.
6. Los de helft van de suiker op in handwarm water. Voeg hierbij de voorgeschreven hoeveelheid pecto-enzyme en tannine (onafhankelijk van elkaar goed oplossen in een beetje warm water) en roer alles goed door elkaar. De goed werkende giststarter toevoegen. De massa verder aanvullen tot 6 liter en 4 dagen laten pulpgisten.
7. Dek de emmer af met een deksel of schone theedoek.
8. Na maximaal 4 dagen door een fijne filterzak of panty gieten (niet persen). Het verkregen sap overgieten in een schone gistingsfles van minimaal 10 liter
9. De rest van de suiker oplossen in lauwwarm water en dit toevoegen en aanvullen tot ongeveer 9 liter
10. Sluit de fles met een rubber stop en plaats daar een met water gevuld waterslot in. Het geheel op kamertemperatuur laten uitgisten en eventueel nog een keer overhevelen. Als de wijn is uitgegist kan er gebotteld worden. Deze wijn wordt goudkleurig en kan vrij snel gedronken worden maar is na ongeveer 1 jaar op z’n best.