VLIERBESSENWIJN. (eenvoudige beginnerswijn). 5 liter. droog. Alcoholpercentage ongeveer 12%.

* 1½ liter vlierbessensap (2 kg vlierbessen)
* 3 rijpe bananen
* 1 liter water
* 2 liter rode druivensap
* 1 kg suiker
* 1½ theelepel pecto-enzym
* 1 theelepel gistvoeding
* 1 zakje wijngist
* eventueel ¼ theelepel sulfiet
* 5 liter gistingsfles, stop en waterslot

Bereiding:
1. Vlierbessen van de steeltjes rissen en goed wassen. Samen met de bananen 10 min zachtjes koken in 1 liter water Dit is om het sambunigrin zuur te neutraliseren. Daarna iets af laten koelen. Dan het geheel zeven, de suiker erin oplossen en af laten koelen. Pecto-enzym, sulfiet en gistvoeding toevoegen. Alles even goed doorroeren en afgesloten laten staan. Wat we nu hebben is most.
2. Maak een giststarter als volgt:
Doe in een fles 100 cc lauw water en los daarin de wijngist op. Goed roeren. Doe na ongeveer een kwartiertje het sap van 1 sinaasappel hier bij alsmede 1 theelepeltje citroenzuur en een mespuntje gistvoeding.
3. Doe de most in een gistingsfles en doe de goed werkende giststarter er bij. Zet de fles onder een waterslot weg op kamertemperatuur. De gisting komt binnen 24 uur op gang. Zorg dat de fles niet te vol is want er komt nog druivensap bij.
3. 2 tot 3 dagen na het opzetten van de wijn het druivensap toevoegen en wederom onder het waterslot weg zetten. Na de hevige gisting (enkele dagen) de 5 ltr.- fles afvullen met druivensap (tot 5 cm onder de hals).
4. Na ongeveer 4weken, als alle suiker vergist is, kun je voor de 1e keer gaan overhevelen.Eventueel aanvullen met eenvoudige tafelwijn tot de fles weer vol is. Dit na een paar weken nogmaals doen en eventueel nog een 3e of 4e keer. Net zo lang tot de wijn helder is. Na ongeveer ¾ jaar kunt u gaan bottelen.