MEDEWIJN.

Te gebruiken materialen voor het maken van mede (10 liter).

* 017.010.0 Gistingsfles 10 liter
* 011.044.5 Rubber stop voor gistingsfles 10 liter met gat 9 mm
* 010.001.6 waterslot slangmodel rode kap
* 003.046.0 gemengde zurenVinoferm mixacid 100 g
* 002.015.6 gistvoeding nutrivit Vinoferm 100 g
* 004.010.5 kaliummetabisulfiet Vinoferm campden 100 g
* 050.717.8 Gist Mead - Mangrove Jack's Craft Series - 10 g
* 004.055.0 Chemipro OXI 100 g
* 05-01200 Telescoop hevel AJ

Recept voor 10 liter mede:

* 7.7 ltr. water
* 3.3 kg honing (niet te bloemig)
* 60 g Mixacid
* 10 g Nutrivit gistvoeding
* 2 g sulfiet
* 10 g gist voor mede

Bereiding:

Zorg ervoor dat al het materiaal goed schoon is. Ontsmet de petfles met een oplossing van water en de Chemipro Oxi. Verwarm de honing au bain-marie tot 50° C en los deze al roerend op in water van ook 50 °C. Voeg nu de mixacid-zuren toe. Als de honing en de mixacid volledig opgelost zijn kan het geheel afkoelen tot ongeveer 20 °C. Los nu het gistvoedingszout (NUTRIVIT) op in een beetje water en voeg toe aan de afgekoelde vloeistof. Los de gist op in 10 x zijn volume water van 25°C, laat 20 minuten staan onder regelmatig roeren en voeg toe.

Gisting:

Nu wordt het afwachten. De gisting start normaal binnen 24 uur. Als de gisting volledig afgelopen is (na ± 1,5 maand) gaan we overhevelen. Nu is het tijd om je mede de nodige bescherming te geven. Hiervoor dient de sulfiet. Los 1,5 gr/10 liter sulfiet op in een beetje water en voeg toe aan de overgehevelde vloeistof. Nu kan het rijpen beginnen. Dit duurt ongeveer 3 maanden. Na deze 3 maanden opnieuw hevelen en 0,5 gr/10 liter sulfiet toevoegen. Nu is het tijd om je mede te proeven en eventueel te bottelen.

Proost.