BRAMENWIJN.

Ingrediënten:
* bramen - zoveel u denkt nodig te hebben
* 1 zakje gist voor rode wijn
* 3 - 6 gram gistvoedingszout op 10 liter sap
* 2 - 4 gram pecto-enzyme op 5 kg fruit
* eventueel sulfiet 1 gram per 10 liter most
* 200 gram suiker per liter bramensap

Bereiding:

Pluk rijpe bramen zoveel u denkt nodig te hebben. Was de bramen en verwijder alle slechte vruchten. Zitten er wormpjes in de vruchten zet deze dan een paar uur in licht zout water en was deze daarna twee maal. Kneus de vruchten en laat ze met de pecto-enzyme in een emmer afgedekt met een theedoek een dag staan. Voeg eventueel sulfiet toe en pers de vruchten uit. Pas zo nodig een voorklaring toe door het verkregen sap te zeven en daarna door een nat gemaakte doek. Daarna het restant van de pulp goed uitpersen. Maak een giststarter.

De gisting.

Vul de gistingsfles voor 2/3 deel met het verkregen sap. Doe de helft van de benodigde suiker erbij alsmede de goed werkende giststarter en het gistvoedigszout.
Zet een waterslot gevuld met water in de rubberen stop op de gistingsfles en laat het geheel op kamertemperatuur vergisten. De gisting komt vrij moeilijk op gang door het gebruik van puur sap met een relatief hoge zuurgraad.
Is de gisting eenmaal goed op gang gekomen dan zal deze eerst vrij fel zijn. Neemt de gisting af voeg dan het restant van de suiker erbij. De gisting gaat daarna weer stevig door.

Hevelen en bottelen van de bramenwijn.

Is alle suiker vergist en de wijn tot rust gekomen dan kunt u voor de 1e keer hevelen (na ongeveer 8 weken).
Zorg dat de nieuwe fles altijd vol is!!!!!! en dat de overgehevelde wijn onder het waterslot staat.
Hevel nog 2 keer, steeds na ongeveer 2 maanden. Als de wijn ongeveer 8 maanden oud is proeven en eventueel nazoeten met onvergistbare suiker (stevia of sorbietsuiker) en bottelen.
Voor het bottelen koel wegzetten.
Bramenwijn mag zeker een paar jaar oud zijn om te kunnen genieten van zijn volle smaak.
Ontkurk hem minstens een ½ uur voor het drinken en zet de fles een dag van tevoren rechtop.

De wijn is vrij koppig en is het best te gebruiken bij een goede maaltijd maar ook zonder een maaltijd is deze wijn heel goed te drinken.