APPELCIDER.

Appelcider is vergist appelsap met een alcoholpercentage van ongeveer 6 – 7 % vol alcohol.

Ingrediënten:

* Appelsap: gebruik zoete, zure appels. Eventueel uit een pak
* Wijngist voor witte wijn: 1 zakje
* Sulfietpoeder: 1 -1,5 gr. per 10 ltr. sap
* Citroenzuur: (samen met sulfiet voor het schoonmaken van de materialen)
* Pecto-enzyme: 1 gr. per liter sap (geldt niet voor sap uit een pak)
* Gistingsfles + stop + waterslot + hevelslang.

De gisting.

1. Gemakshalve gaan we uit van appelsap uit een pak. Uiteraard kunt u ook vers appelsap nemen. Aanbevolen wordt dan een mengsel van zoete en zure appels in een verhouding van 3 : 1.
Vul de gistingsfles tot aan de schouder met het sap. Een te volle fles kan tot gevolg hebben dat bij de gisting er teveel schuim gaat ontstaan dat zich een weg naar buiten (door het waterslot) gaat zoeken.

2. Los de gist op zoals vermeld op het zakje en voeg dit met het pecto-enzyme en het sulfiet toe. Beide laatste ingrediënten oplossen in wat water. Rubberstop met het met water gevulde waterslot op de fles plaatsen en het geheel wegzetten op kamertemperatuur. Plaats de fles op een tafel of anderszins. In ieder geval op een hoogte zodat bij einde gisting overgeheveld kan worden! De gisting zal op gang komen doch gelet op de beperkte hoeveelheid aanwezige suiker ook relatief snel weer stoppen. Een gemiddelde gistingstijd van 5 – 7 dagen is acceptabel. Korter kan zeker ook……………maar langer is ook niet uitgesloten!

Werkzaamheden na de gisting ter verkrijging van bubbels in de cider.

Als de gisting is gestopt zal de cider snel gaan klaren. Dit kunt u eventueel bespoedigen door de fles koel te zetten. Zodra zich een laag sediment op de bodem heeft afgezet het deels geklaarde bovenste deel door middel van een slangetje voorzichtig overhevelen in beugelflesjes zoals hieronder is beschreven. Er mag gerust een klein beetje sediment (incl. gistcellen) mee overgeheveld worden in de beugelflesjes (ja is zelfs gewenst).

Overheveling in beugelflesjes.

Zorg voor voldoende lege beugelflesjes elk met een inhoud van 1/2 liter. Eventueel ontdoen van bierresten, as, peuken etc. Goed schoon maken en natuurlijk desinfecteren met sulfietwater.
Doe in elk beugelflesje 2 kleine theelepeltjes suiker. Hevel de cider over in deze
beugelflesjes tot vlak onder de beugel en sluit de fles af. Het gevolg van deze handeling is dat de cider in de flesjes lichtelijk gaat gisten door de aanwezigheid van de toegevoegde suiker. Op deze wijze wordt de cider mousserend.
Na minimaal 6 weken kan de dan sprankelende cider voor het eerst worden gedronken. Uiteraard zal de cider ”zachter” smaken als hij langer de tijd krijgt om te rijpen. Een jaar rijptijd is echter het maximum. Wees voorzichtig bij het openen van het beugelflesje. Er ligt op de bodem altijd enig sediment dat is ontstaan door de gisting in het flesje. Dus voorzichtig uitschenken in een glas of kommetje en zorg ervoor dat het sediment op de bodem van het flesje onberoerd blijft! Ergo: het beugelflesje NIET geheel leeg schenken!
Spuit de cider bij het openen van het flesje uit het flesje dan heeft u zeker teveel suiker toegevoegd voor de nagisting op de fles. Laat dit dan een waarschuwing zijn voor een volgende keer!!
Is de cider qua smaak te droog dan kunt u naar uw smaak de cider aanzoeten met ietwat sorbitol of lactose (onvergistbare suiker). Een goed middel is het vloeibare product Stevia. Druppelsgewijs op smaak toevoegen aan een glas cider. Dit kunt u natuurlijk ook al toevoegen bij de overheveling in de beugelflesjes.

Proost!