AARDBEIENWIJN. Hoeveelheid: 10 liter. Type: droog. Alcoholpercentage: ongeveer 11%

Ingrediënten:

* 8 kg aardbeien
* 1800 gram suiker
* 10 gram pecto-enzymen
* 10 gram gistvoeding
* 1 zakje wijngist (7 gram)
* 1 tot 1½ gram sulfiet

Bereidingswijze:

Aardbeien zijn erg gevoelig voor oxidatie. De wijn verkleurt snel bruin. Door sulfiet te gebruiken bij aanvang van de pulpgisting wordt oxidatie zo goed mogelijk tegen gegaan. Doe 1 tot 1½ gr sulfiet bij de vruchten in de emmer en maak de vruchten met de handen of een stamper fijn. Voeg de pecto-enzymen toe en goed doorroeren. Met een doek over de emmer 1 tot 2 dagen zo laten staan. Geen deksel gebruiken!
Los 1 kg suiker op in ± 1 ½ ltr water en voeg dit samen met de gistvoeding toe. Alles weer goed doorroeren.

Maak nu een giststarter en doe deze bij de verkregen most. Doek erover en 3, ten hoogste 4 dagen lang laten pulpgisten. Tijdens de pulpgisting 2 à 3 x per dag de most even doorroeren. Dan zeven en in de gistingsfles doen.
De rest van de suiker oplossen in water (houd rekening met het volume van de fles). Suikerwater toevoegen. Waterslot erop. Na 3 weken zal alle suiker omgezet zijn in alcohol. De wijn is dan uitgegist en droog. Hevelen in andere fles of in een emmer, (dan de gistingsfles goed omspoelen met water en van uit de emmer weer terughevelen in de gistingsfles). Aanvullen met water of liever nog met eenvoudige roséwijn zodat de fles weer vol is. Nog 2 x hevelen, telkens na 6-8 weken. De 10 literfles moet elke keer weer vol zijn. Tot slot pas bottelen als de wijn helder en stabiel is, maar niet eerder dan ¾ tot één jaar na het opzetten van de wijn.