PASTA MAKEN: Recept in 12 stappen.


1. Klop met een vork in een kommetje de eieren los. Giet het geklopte ei in het kuiltje van het bergje bloem.


2. Werk met de vork geleidelijk het ei door de bloem. Breek de wand van het kuiltje niet, want dan loopt het ei eruit.


3. Was en droog je handen en begin met kneden. Leg het deeg op een schoon werkvlak. Eerst zal het ruw en
korrelig zijn.


4. Bij het kneden zal het deeg gaandeweg gladder worden. Door de warmte van je handen en het ritmisch
kneden ontstaat een glutenvormend eiwit dat pasta zijn speciale textuur verleent.


5. Na 10 tot 20 minuten (afhankelijk van de gebruikte soort bloem) moet het deeg glad en zijdezacht zijn, met aan
het oppervlak kleine luchtbelletjes. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten.


6. Verdeel het deeg in stukken (5-6 stukken voor 400 g pasta, voldoende voor 4 personen).


7. Haal een stuk deeg door de machine op de wijdste stand.


8. Blijf het deeg door de machine rollen, waarbij je telkens de stand een stap verkleint, tot het deeg de gewenste
dikte heeft. Misschien moet je daarbij het deeg vouwen om een gelijkmatig gevormd vel te krijgen.


9. De voltooide pastavellen moeten glad en gelijkmatig van vorm zijn, zonder vouwen. Bijzonder lange vellen zijn moeilijk om mee te werken; maak vellen daarom niet langer dan ongeveer 30-35 cm.


10. Bestrooi de voltooide vellen met tarwegriesmeel of maïsmeel en dek ze af met een schone, droge doek. Zo kunnen ze wat drogen voor je ze gaat snijden.


11. Controleer of de pasta kan worden gesneden door je wijsvinger in een vouw pasta te steken er er licht aan te
trekken. Als de pasta rekt is hij nog niet klaar; als hij scheurt kunt u hem snijden.


12. Zet de machine op de gewenste stand en haal elk vel er door. Vang bij het maken van lintpasta de pasta op als
hij uit de machine komt en draai hem tot ‘nestjes’.