Informatie over brouwen met bierkits in een startpakket.


Brouw je eigen bier met een BREWFERM/MUNTONS bierconcentraat/bierkit in een Brewferm startpakket!

Info!
Zelf bier maken? Waarom niet?
Zelf bier brouwen is een boeiende, aangename en bovendien voordelige hobby. Wie zelf maakt, zelf weet!! Brouw daarom nu zelf uw natuurlijk bier. Begin vandaag nog en ontdek de nieuwe en rijke bierwereld.

Is bier maken ingewikkeld?
Nee, zeker niet, want bier brouwen met de BREWFERM/MUNTONS bierconcentraten/bierkits gaat probleemloos.
BREWFERM/MUNTONS bierconcentraten/bierkits hebben al het grootste gedeelte van het brouwproces doorlopen. Juist voor het eindstadium wordt dit proces onderbroken en wordt de vloeistof ingedampt tot bierconcentraat. Er rest U alleen nog water en suiker toe te voegen om na vergisting 7 tot 20 liter overheerlijk natuurbier te krijgen.

Wat heeft u nodig?
* een gistingsvat.
* een hevel om het bier in bierflesjes te bottelen.
* een gistingsvat met waterslot.
* een kroonkurkapparaat en natuurlijk kroonkurken om de flesjes met een halsopening voor een kroonkurk af te
dichten. Natuurlijk kunt u ook bierflesjes gebruiken die afsluitbaar zijn met een beugel.
Eventueel een dichtheidsmeter, densimeter of hydrometer om de gisting nauwgezet te kunnen volgen ……………………..en natuurlijk een bierconcentraat!

Als u van start gaat....................
* Zorg dat het gistingsvat en alle te gebruiken materialen goed gereinigd zijn. Dit om besmetting van het bier te voorkomen.
* Gebruik steeds stevige bierflesjes (geen wegwerpflesjes), af te sluiten met een kroonkurk of beugel. Anders gaan
de flesjes knallen!
* Probeer het bier zo lang mogelijk te laten rijpen. Hierdoor verbetert de kwaliteit aanzienlijk.
* Schenk het bier voorzichtig uit, zodat gistneerslag op de bodem blijft.
* Probeer het bier zo lang mogelijk te laten rijpen. Hierdoor verbetert de kwaliteit aanzienlijk.
* Schenk het bier voorzichtig uit zodat de gistneerslag op de bodem blijft.

Brewferm bierkit Pilsner online kopen bij https://brouwland.com/nl


Bestellen BREWFERM bierkits?>>>>>>>>>>>>Klik hier.
Bestellen MUNTONS bierkits?>>>>>>>>>>>>>Klik hier.
Bestellen startpakket model BASIC?>>>>>>>>Klik hier.
Bestellen startpakket model DE LUXE?>>>>> Klik hier.


BIER BROUWEN: informatie over brouwen met moutextractpakketten.

BREWFERM moutextract pakketten.

Dit zijn kant en klare pakketten om thuis zelf bier te brouwen van moutextract. Als u het brouwen van mout/granen te moeilijk vindt of u heeft er de tijd niet voor dan zijn deze pakketten een goede oplossing. Het eigenlijke proces van maïschen hoeft niet meer te gebeuren. Uw werk bestaat uit het hop koken, het laten afkoelen en het vergisten van het bier. Ieder pakket, zorgvuldig samengesteld, is voldoende voor het brouwen van 10 liter bier.

Brouwen met BREWFERM Moutextracten omslaat 8 nauw op te volgen stappen:
1. Koken.
2. Koelen.
3. Giststarter aanmaken en overheveling.
4. Gist toevoegen en gisting.
5. Controle gisting.
6. Lagering.
7. Bottelen.
8. Proeven.

1. Koken.Los het moutextract op in een hoeveelheid water volgens het brouwschema. Verwarm dit mengsel (de wort) tot het kookpunt. Let hierbij op dat als het kookpunt bereikt wordt, de wort niet zal overkoken. Draai eventueel het vuur iets lager. Volgens het te gebruiken recept dien je dan op bepaalde tijdstippen de hop en eventueel kruiden (zie brouwfiche) toe te voegen. Deze zijn reeds voorverpakt in een hopzakje en luchtdicht verpakt. Het hopzakje leg je dan in het kokende wort. Regelmatig in het wort roeren is noodzakelijk om de hop zoveel mogelijk zijn smaak te laten afgeven. Na de hopdosering zal de wort, dankzij de hopoliën, minder schuimen.

Na de kooktijd zet je het vuur af. Je zult al snel zien dat er zich wolken vormen in de wort. Dit zijn de eiwitten die neerslaan. Eiwitten die in de mout aanwezig waren en die we niet allemaal nodig hebben. Na korte tijd gaan deze eiwitten naar de bodem van de vloeistof zakken. Haal onmiddellijk na het koken het hopzakje uit de hete wort.

2. Koken van de wort.
Een heel belangrijk moment is nu de wort zo snel mogelijk af te laten koelen. Dit is belangrijk omdat elke vorm van infectie vermeden dient te worden. En als je weet dat infecties het beste kunnen ontstaan bij temperaturen van 15° tot 40°C en dat we nu net deze temperaturen moeten hebben, begrijp je al snel dat we zeer schone en zuivere materialen dienen te gebruiken.
Daarom nogmaals: voordat we materiaal gaan gebruiken dient dit steeds te worden gereinigd met het bijgeleverde reinigingsmiddel CHEMIPRO OXI. Lees de gebruiksaanwijzing van dit product.
Het afkoelen van de wort gebeurt door middel van de Brewferm wortkoeler. Het is een INOX/RVS platen-warmtewisselaar met 4 aansluitingen: in-/uitgang water en in-/uitgang wort. Sluit de slang van de uitgang linksonder aan op een koudwaterkraan, dit wordt het "koelwater in". De slang van de uitgang linksboven is dan "koelwater uit". Deze leg je klaar in een grote opvangbak of in de wasbak. De slang aan de uitgang rechtsboven maak je vast aan het kraantje van de kookketel, dit is dan "wort in". De slang aan de uitgang rechtsonder wordt dan "wort uit". Deze kun je direct in het gistingsvat hangen. Door nu de koudwaterkraan en de kraan van de kookketel open te zetten start de koeling. De toevoersnelheid van koud water beïnvloedt de uitgangstemperatuur van de wort. Laat de wort langzaam doorstromen en regel de druk van het kraanwater zodanig dat er sprake is van een optimale koeling. De uitstromende wort heeft dan een temperatuur van ongeveer 25°C.

Als je gebruik maakt van een spiraal wortkoeler: Zet de spiraal in de hete wort. Dit mag al gebeuren een kwartier voor het einde van het koken. Zo zal de spiraal zeker steriel zijn. Sluit één kant aan op een koudwaterkraan en de andere kant leg je klaar in een grote opvangbak of in het aanrecht. Zet nu de koudwaterkraan open en houd de temperatuur van de wort in het oog. Deze dient een temperatuur te bereiken van ongeveer 25°C tot 28°C. Zachtjes roeren om het afgekoelde gedeelte te mengen met de nog warme wort.

Terwijl het afkoelingsproces bezig is kun je gerust naar het volgende punt overgaan.

3. Giststarter aanmaken en overheveling.


Naargelang het soort bier je wilt hebben heb je een gistsoort nodig. Gebruik je een gist van WYEAST dan hoef je voor een hoeveelheid van 20 liter wort geen speciale giststarter aan te maken (met de WYEAST-verpakking XL start je tot 40 liter wort op). Volg de gebruiksaanwijzing van deze gistsoort op. (Het kan zijn dat je deze gist al eerder hebt dienen op te starten) Gebruik je echter de korrelgist (droge gist) dan dien je vooraf een giststarter aan te maken. Dit omdat de gisting snel op gang dient te komen en om de kans op infectie te verkleinen. Tijdens de eerste dagen van de gisting vormt zich namelijk koolzuurgas en ook beetje bij beetje alcohol en het is juist de overvloedig gevormde koolzuur die een infectie kan voorkomen.

De giststarter maak je het best de dag tevoren of de ochtend van het brouwen. Hiertoe kook je gedurende 15 minuten een suikeroplossing (zowat een afgestreken eetlepel suiker voor 250 ml. water) zodat het steriel is. Als deze oplossing is afgekoeld tot op 25°C giet je dit over in een glas of gistfles en voeg er de droge gist aan toe. Zorg ervoor dat alle gist wordt opgelost. Dek het glas af met wat folie of de gistfles met de dop en zet het weg op kamertemperatuur. Na enkele uren zal normaal gezien de gisting reeds beginnen. Dit zie je aan de hand van opstijgende luchtbelletjes in de oplossing en schuimvorming.
Nadat de wort door de wortkoeler is afgekoeld tot ongeveer 25°C kun je je eerste dichtheidsmeting uitvoeren: vul het maatglas met wort. Een correcte dichtheidsmeting vindt plaats bij een temperatuur van 20°C. Plaats voorzichtig de dichtheidsmeter, hydrometer of densimeter in het maatglas en lees de dichtheid af (normaal voor bier ligt dit tussen ongeveer 1050 en 1100 maar kan soms wel licht afwijken). Schrijf dit getal op samen met de datum van opname. Dit is uw begindichtheid.

4. Gist toevoegen en gisting.Als de wort overgeheveld is kun je de giststarter toevoegen. Roer deze goed door de wort en sluit het vat af met de deksel. Vul de buitenste ring van het waterslot met ongeveer 2 cm. sulfietwater. Je kunt ook een waterslot met rode dop gebruiken. Vul de bolletjes tot aan de meetstreep met sulfietwater. Zet het volledige waterslot op de deksel. Als het goed is start de gisting binnen enkele uren en het overtollige koolzuur zal ontsnappen via het waterslot.

5. Controle gisting.
Houdt nauwlettend de gisting in het oog. Zorg dat de omgevingstemperatuur ’s nachts niet te veel daalt. Na ongeveer tien dagen gisten meten we de dichtheid en naargelang het type bier (voor zware bieren ongeveer 1010-1015, voor lichte bieren 1000-1005) kun je het bier gaan bottelen. Doe dit zo snel mogelijk om oxidatie te voorkomen. Nu heb je de einddichtheid van je bier gemeten. Als je het verschil berekent tussen de begin- en einddichtheid en dit getal in een omrekeningstabel zet kun je berekenen hoeveel alcohol er ongeveer in je bier zit.

6. Lagering.
Het wordt aangeraden het bier te laten lageren. Hiertoe wordt het bier afgeheveld naar een ander vat en op een koele plaats gezet. Op deze manier wordt het bier van de overtollige gist afgehaald . Door de koelere temperatuur lost al wat meer koolzuur op in het bier maar belangrijker is nog dat er een aantal ongewenste smaakstoffen worden verwijderd (zoals o.a. diacetyl). Tevens verbetert de schuimstabiliteit van het bier en zal het bier uitklaren. Een lagering duurt langer als de temperatuur lager is. Reken op ongeveer 10 dagen bij keldertemperatuur en ongeveer 3 weken bij 7°C.

7. Bottelen.Hevel het bier over in de gereinigde ketel maar let er op dat je de droesem onder in het gistingsvat niet mee overhevelt. Los de aangeduide hoeveelheid suiker voor de hergisting (????gram per liter bier, zie brouwschema) op in een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water en voeg dit toe aan het bier. Je moet dus ongeveer weten hoeveel bier je hebt. Zeker niet teveel suiker toevoegen!
Flessen.
Hiervoor dien je natuurlijk eerst de flesjes te reinigen. Als dit is gedaan kun je de flesjes vullen. Sluit de flesjes onmiddellijk en als alles goed is heb je na 6 tot 8 weken een lekker biertje. Zet de gevulde flesjes de 1e week weg op een warme plaats (boven de 20°C) voor de nagisting. Daarna kunnen de flesjes verhuizen naar de kelder of naar een andere koele plaats waar het bier verder kan rijpen op de fles. De flesjes kunnen nu nog eventueel worden voorzien van een etiket.
Drukvat.
Je kunt ook een mini-drukvat (5 ltr.) of een skoda-keg gebruiken. Belangrijk hierbij is echter dat je voor de hergisting minder suiker gebruikt. Je dient hier dus niet het brouwschema te volgen. Gebruik 3 gr. suiker per liter bier. Ook het drukvat zet je eerst op een warme plaats.

8. Proeven.Het belangrijkste komt nu: het proeven van je bier. Let er bij het uitschenken op dat je de bodem niet in beweging brengt zodat het bier niet nodeloos troebel wordt (uitgezonderd witbieren). Het oog wil immers ook wat!
Is het bier helder en heeft het een mooie stabiele schuimkraag?
Vervolgens het aroma:
Onderscheid je verschillende geuren (wort, hop, kruiden…) en stinkt het niet?
De smaak:
Heeft het een goede smaak en bevalt het je?
Indien dit alles positief kan worden beantwoord betekent dit dat je het perfect gedaan hebt.

Bestellen moutextractpakketten?>>>>>>>>>>>Klik hier.


BIER BROUWEN: informatie over brouwen met moutpakketten.

BREWFERM MOUTPAKKETTEN.
U wilt zelf bier brouwen met granen maar u heeft geen recept bij de hand of u weet niet hoe eraan te beginnen? Dan zijn de kant en klare moutpakketten van .

de ideale oplossing. Deze moutpakketten bevatten alle ingrediënten voor het brouwen van 15 - 20 liter bier: mouten, eventueel speciale granen (tarwe, maïsvlokken..........), hop, eventuele kruiden en een droge biergist. Samengesteld volgens beproefde recepten en netjes uitgewogen en verpakt voor een optimale versheid. Met uitgebreide gebruiksaanwijzing en duidelijk ma ïsch-schema. Als u nog geen brouw-uitrusting heeft, kunt u met de Bierbrouwersstartset "Superior" GAS of "SUPERIOR" ELEKTRISCH alle materialen hiervoor aanschaffen. Art.nrs.: 057.001.8 en 057.002.6.

Het brouwen van bier met de BREWFERM Moutpakketten omslaat 11 nauw op te volgen stappen:

1. Schroten van de mout.
2. Maïschen.
3. Filteren en spoelen.
4. Koken.
5. Koelen van de wort.
6. Giststarter aanmaken en overheveling.
7. Gist toevoegen en gisting.
8. Controle gisting.
9. Lagering.
10. Bottelen.
11. Proeven.

1. Schroten van de mout.De mout moet met een moutmolen geschroot worden. Schroten betekent duidelijk NIET malen. De korrel moet dus enkel gebroken worden en het vliesje rondom de korrel (het kaf) moet intact blijven. Let in het begin op de afregeling van de molen. Dit is belangrijk voor de filtering na het maïschproces. Vul de kookketel reeds met het beslagwater (zie brouwfiche). Het beslagwater mag een temperatuur hebben van ongeveer 2°C meer dan de eerste aangeduide maïschtemperatuur. Voeg dan de geschrote mout toe en roer alles goed om zodat geen deeltje mout droog blijft. Dit is je beslag.

2. Maischen.Het maïschen is de versuikering van het zetmeel. In de moutkorrels is zetmeel aanwezig en dit gaan we nu omzetten naar enkelvoudige suikers. Deze suikers zijn nodig om later te laten vergisten. Zoals je weet zet gist suikers om in alcohol maar het bepaalt ook de smaak van je bier.

Controleer met een thermometer de temperatuur van het beslag. Dit dient nu de eerst aangeduide maschtemperatuur te behalen (zie brouwschema). Indien nodig het beslag even opwarmen. Let er in dat geval op dat er constant door het beslag wordt geroerd om aanbranden te voorkomen.
Als de eerste temperatuur bereikt is moet je deze temperatuur aanhouden gedurende de aangegeven tijd. Als deze tijd verstreken is kun je opwarmen naar de volgende temperatuur. Het opwarmen gebeurt met ongeveer +1°C per minuut. Gedurende het maïschproces houdt je de pH op 5,50. Het beslag wordt het best aangezuurd met melkzuur (lactol met enkele ml. in het beslag). Vervolgens de andere temperaturen en tijden opvolgen. Als de laatste rusttijd is verstreken (5 minuten op 75°C) volgt het filteren en spoelen.

3. Filteren en spoelenUiteindelijk hebben we alleen maar een suikeroplossing nodig en moeten we dus de vaste delen scheiden van de vloeibare. De Brewferm-filteremmer is uitgerust met een geperforeerde filterplaat en een kraan. In deze emmer leg je het beslag op de filterbodem. Laat deze oplossing nu enkele minuten rusten. Zorg ervoor dat de aangeduide hoeveelheid spoelwater opgewarmd is tot 78°C en giet enkele liters ervan bij het graanmengsel. Plaats de ondertussen gereinigde kookketel onder de kraan van de emmer en doe vervolgens de kraan lichtjes open. Om zuurstofopname te vermijden kan je best een siliconenslang aan de kraan van de filteremmer bevestigen. De verkregen vloeistof loopt nu in de kookketel. Giet beetje bij beetje de rest van het warme spoelwater op de mout en laat verder spoelen totdat het water volledig is toegevoegd en doorgefilterd. Voor deze brouwpakketten spoel je na tot je ongeveer 24 liter wort in de kookketel hebt.

Op deze manier hebben we een groot gedeelte van de suikers onttrokken aan de mout. Wat overblijft in de filteremmer noemt men draf ook wel bierbostel genoemd en wordt gebruikt als veevoeder of als compost. Verwijder deze draf/bierbostel en reinig alles.

4. Koken.


Door nu de verkregen vloeistof (het wort) te koken wordt deze geheel steriel en zal een belangrijk chemisch proces (namelijk isomerisatie van de alfazuren van de hop) zich voltrekken en zullen de eiwitten neerslaan. Dit gebeurt optimaal bij een pH van 5,20. Aanzuren indien nodig met melkzuur.
Verwarm het wort tot het kookpunt. Let hierbij op dat als het kookpunt bereikt wordt het wort niet zal overkoken. Draai eventueel het vuur iets lager. Volgens het te gebruiken recept dien je dan op bepaalde tijdstippen de hop en eventueel kruiden (zie brouwschema) aan het wort toe te voegen. Deze laatste ingrediënten zijn reeds voorverpakt in een hopzakje en luchtdicht verpakt. Het hopzakje leg je dan in het kokende wort. Regelmatig in het wort roeren is noodzakelijk om de hop zoveel mogelijk zijn smaak te laten afgeven. Na de hopdosering zal het wort, dankzij de hopoliën, minder schuimen.

Na de kooktijd zet je het vuur af. Je zult al snel zien dat er zich wolken vormen in het wort. Dit zijn de eiwitten die neerslaan. Eiwitten die in de mout aanwezig waren en die we niet allemaal nodig hebben. Na korte tijd gaan deze eiwitten naar de bodem van de vloeistof zakken. Haal onmiddellijk na het koken het hopzakje uit de hete wort.

5. Koelen van het wort.Een heel belangrijk moment is nu het wort zo snel mogelijk af te koelen. Belangrijk omdat elke vorm van infectie dient te worden vermeden. En als je weet dat infecties het beste kunnen ontstaan bij temperaturen van 15° tot 40°C en dat we nu net deze temperaturen moeten hebben, begrijp je al snel dat we zeer schone en zuivere materialen dienen te gebruiken. Daarom nog eens: voordat je materiaal gaat gebruiken dient dit steeds te worden gereinigd met het bijgeleverde reinigingsmiddel CHEMIPRO OXI. Lees de gebruiksaanwijzing van dit product.
Het afkoelen van het wordt gebeurt door middel van de Brewferm wortkoeler. Het is een INOX/RVS platen-warmtewisselaar met 4 aansluitingen: in-/uitgang water en in-/uitgang wort. Sluit de slang van de uitgang linksonder aan op een koudwaterkraan, dit wordt het "koelwater in". De slang van de uitgang linksboven is dan "koelwater uit". Deze leg je klaar in een grote opvangbak of in de wasbak. De slang aan de uitgang rechtsboven maak je vast aan het kraantje van de kookketel, dit is dan "wort in". De slang aan de uitgang rechtsonder wordt dan"‘wort uit". Deze kun je direct in het gistingsvat hangen. Door nu de koudwaterkraan en de kraan van de kookketel open te zetten start de koeling. De toevoersnelheid van koud water en het wort beïnvloedt de uitgangstemperatuur van het wort. Laat het wort langzaam doorstromen en regel de druk van het kraanwater zodanig dat er sprake is van een optimale koeling. Het uitstromende wort heeft dan een temperatuur van ongeveer 25°C.
Als je gebruik maakt van een spiraal wortkoeler: zet de spiraal in het hete wort. Dit mag al gebeuren een kwartier voor het einde van het koken. Zo zal de spiraal zeker steriel zijn. Sluit één kant aan op een koudwaterkraan en de andere kant leg je klaar in een grote opvangbak of in het aanrecht. Zet nu de koudwaterkraan open en houdt de temperatuur van het wort in het oog. Deze dient een temperatuur te bereiken van zowat 25°C tot 28°C. Zachtjes roeren om het afgekoelde gedeelte te mengen met het nog warme wort.
Terwijl het afkoelingsproces bezig is kan je gerust naar het volgende punt overgaan.

6. Giststarter maken en overhevelingNaargelang het soort bier je wil hebben heb je een gistsoort nodig. Gebruik je een gist van WYEAST dan hoef je voor een hoeveelheid van 20 liter wort geen speciale giststarter aan te maken (met de WYEAST-verpakking XL start je tot 40 liter wort op). Volg de gebruiksaanwijzing van deze gistsoort op (het kan zijn dat je deze gist al eerder hebt dienen op te starten). Gebruik je echter de korrelgist (droge gist) dan dien je vooraf een giststarter aan te maken. Dit omdat de gisting snel op gang dient te komen en om de kans op infectie te verkleinen. Tijdens de eerste dagen van de gisting vormt zich namelijk koolzuurgas en ook beetje bij beetje alcohol en het is juist de overvloedig gevormde koolzuur die een infectie kan voorkomen.

De giststarter maak je het best de dag tevoren of de ochtend van het brouwen. Hiertoe kook je gedurende 15 minuten een suikeroplossing (zowat een afgestreken soeplepel suiker voor 250 ml. water) zodat het steriel is. Als deze oplossing is afgekoeld tot op 25°C giet je dit over in een glas of gistfles en voeg er de droge gist aan toe. Zorg ervoor dat alle gist wordt opgelost. Dek het glas af met wat folie of de gistfles met de dop en zet het weg op kamertemperatuur. Na enkele uren zal normaal gezien de gisting reeds beginnen. Dit zie je aan de hand van opstijgende luchtbelletjes in de oplossing en schuimvorming.
Nadat het wort door de wortkoeler is afgekoeld tot ongeveer 25°C kun je je eerste dichtheidsmeting uitvoeren: vul het maatglas met wort. Een correcte dichtheidsmeting vindt plaats bij een temperatuur van 20°C. Plaats voorzichtig de dichtheidsmeter (hydrometer en densimeter zijn synoniemen) in het maatglas en lees de dichtheid af (normaal voor bier ligt dit tussen ongeveer 1050 en 1100, maar kan soms wel licht afwijken). Schrijf dit getal op samen met de datum van opname. Dit is uw begindichtheid.

7. Gist toevoegen en gisting.
Als de wort overgeheveld is kun je de giststarter toevoegen. Roer deze goed door de wort en sluit het vat af met de deksel. Vul de buitenste ring van het waterslot met ongeveer 2 cm. sulfietwater. Je kunt ook een waterslot met rode dop gebruiken. Vul de bolletjes tot aan de meetstreep met sulfietwater. Zet het volledige waterslot op de deksel. Als het goed is start de gisting binnen enkele uren en het overtollige koolzuur zal ontsnappen via het waterslot.
Houdt nauwlettend de gisting in het oog. Zorg dat de omgevingstemperatuur ’s nachts niet te veel daalt. Na ongeveer tien dagen gisten meten we de dichtheid en naargelang het type bier (voor zware bieren ongeveer 1010-1015, voor lichte bieren 1000-1005) kan je het bier gaan bottelen. Doe dit zo snel mogelijk om oxidatie te voorkomen. Nu heb je de einddichtheid van je bier gemeten. Als je het verschil berekend tussen de begin- en einddichtheid en dit getal in een omrekeningstabel zet kun je berekenen hoeveel alcohol er ongeveer in je bier zit.

9. Lagering.Het wordt aangeraden het bier te laten lageren. Hiertoe wordt het bier afgeheveld naar een ander vat en op een koele plaats gezet. Op deze manier wordt het bier van de overtollige gist afgehaald. Door de koelere temperatuur lost al wat meer koolzuur op in het bier maar belangrijker is nog dat er een aantal ongewenste smaakstoffen worden verwijderd (zoals o.a. diacetyl). Tevens verbetert de schuimstabiliteit van het bier en zal het bier uitklaren. Een lagering duurt langer als de temperatuur lager is. Reken op ongeveer 10 dagen bij keldertemperatuur en ongeveer 3 weken bij 7°C.

10. Bottelen.

Hevel het bier over in de gereinigde ketel maar let er op dat je de droesem onder in het gistingsvat niet mee overhevelt. Los de aangeduide hoeveelheid suiker voor de hergisting (.....gram per liter bier, zie brouwschema) op in een kleine hoeveelheid gekookt en afgekoeld water en voeg dit toe aan het bier. Je moet dus ongeveer weten hoeveel bier je hebt. Zeker niet teveel suiker toevoegen!

Flessen.
Hiervoor dien je natuurlijk eerst de flesjes te reinigen. Als dit alles is gedaan kan je de flesjes vullen. Sluit onmiddelijk de flesjes en als alles goed is heb je na 6 tot 8 weken een lekker biertje. Zet de flesjes de eerste week weg op een warme plaats (boven de 20°C) voor de nagisting. Daarna kunnen ze verhuizen naar de kelder of een andere koele plaats waar het bier verder kan rijpen op de fles. De flesjes kunnen nu nog eventueel voorzien worden van een mooi etiketje.
Drukvat.
Je kan ook een mini-drukvat (5 ltr.) of een skoda-keg gebruiken. Belangrijk hierbij is echter dat je voor de hergisting minder suiker gebruikt. Je dient hier dus niet het brouwschema te volgen. Gebruik 3 gr. suiker per liter bier. Ook het drukvat zet je eerst op een warme plaats.

11. Proeven.


Bestellen moutpakketten?>>>>>>>>>>Klik hier!


BIER BROUWEN: informatie over gisten.

Vloeibare gisten.

Waarom vloeibare biergisten?

Alle bierbrouwers zijn het over één ding roerend eens: de gist heeft een zeer grote invloed op de uiteindelijke smaak van uw bier. De kwaliteit van uw zelf gebrouwen bier gaat, door vloeibare biergisten te gebruiken, met grote sprongen vooruit.
WYEAST is ‘s werelds belangrijkste leverancier van vloeibare reinculturen voor hobbybrouwers. Specifieke gistsoorten, afkomstig van wereldwijd bekende bieren, werden zorgvuldig geselecteerd en vermenigvuldigd in moderne laboratoria en productie-eenheden. Dankzij een unieke verpakking, de “smackpack”, kan nu iedere hobbybrouwer zelf thuis een specifieke gistcultuur gebruiken voor zijn bier.
Het gebruik is doodeenvoudig: Haal de smackpack uit de koelkast, druk met een “smak” van uw vuist het binnenste zakje open, schud grondig en laat het zakje opzwellen op kamertemperatuur. U heeft nu een zuivere en steriele gistcultuur, klaar voor gebruik! Knip het zakje tot slot open… en giet de gistende cultuur bij de afgekoelde wort.

Wyeast vloeibare gisten.
Bierbrouwers weten het al langer: vloeibare gisten hebben een veel uitgesprokener smaakprofiel dan gedroogde gisten. De Wyeast vloeibare biergisten hebben naam en faam gemaakt wereldwijd en zijn regelmatig "onderdeel" van prijzenwinnende bieren. Met "vintners choice" kunnen nu ook wijnmakers gebruik maken van zulke hoogstaande vloeibare gistculturen. De unieke "smack-pack" verpakking laat toe om op eenvoudige wijze (gist opstarten = verpakking samendrukken en laten opzwellen) op 12 - 24 uur een steriele gistcultuur op te zetten. Iedere verpakking is voldoende voor het opstarten van maximum 20 liter most. Voor grotere hoeveelheden kan er een giststarter aangemaakt worden. Dankzij de "smack-pack" is een lange bewaring in de koelkast mogelijk tot 6 maanden na fabricatiedatum. Duidelijke gebruiksaanwijzing is bijgevoegd.

Waarom en hoe een giststarter maken?

Voor brouwsels met een groter volume of met een begindichtheid hoger dan 1050 is het aan te raden een giststarter te maken. De hoeveelheid gebruikte gistcellen is cruciaal voor de kwaliteit van het bier. De meeste brouwers gebruiken veel te weinig gist. Niet alleen een onvolledige vergisting kan het gevolg zijn, maar ook smaakafwijkingen en meer kans op infecties zijn dikwijls het gevolg van een ”onderbemanning” van de gist. Daarom is het maken van een giststarter wenselijk. Dit is niet zo moeilijk: los 50 gram moutextract in poedervorm op in 500 ml. water en voeg hier 5 gr. gistvoedingszout of nutrivit aan toe. Kook dit gedurende 5 minuten en giet deze vervolgens in een goed gereinigd en ontsmet recipiënt (glazen erlenmeyer e.d.), sluit goed af met een prop watten en laat het afkoelen. Voeg de gist na afkoeling toe en belucht goed (bij voorkeur met een steriel luchtfiltertje en een pompje). Houd het recipiënt, afgesloten met een waterslot, op een temperatuur van 21 tot 26°C en dit gedurende 12 uur (voortzetting van de vermenigvuldiging van de gist). Uw giststarter is klaar voor gebruik (of voor verdere vermeerdering). Voeg deze giststarter toe aan de wort. Als U de giststarter niet direct kunt toevoegen, zet hem dan tijdelijk in de koelkast. Haal de giststarter enkele uren voor gebruik uit de koelkast zodat hij even kan opwarmen tot kamertemperatuur alvorens hem aan de wort toe te voegen.

Voor videodemonstratie Klik hier!!
Bestellen WYEAST gisten?>>>>>>>>>Klik hier!


BIER BROUWEN: informatie over mouten.

Basismouten.

Deze gerstemouten worden tot 25 EBC als basismout gebruikt en kunnen tot 100% gestort worden.

Caramelmouten.

Het woord zegt het zelf: het zijn mouten waarvan de graankorrel gedeeltelijk versuikerd is. Ze worden veelal gebruikt om het mondgevoel en body van het bier te verhogen en om de schuimstabiliteit te verbeteren.


Roostmouten.

Deze donker gekleurde mouten worden gebruikt voor het maken van donkere bieren zoals stout, donkere abdijbieren etc. Geeft, afhankelijk van de gebruikte dosis, een nootachtige tot geroosterde smaak aan uw bier. Gebruik ze in kleine hoeveelheden van 1 tot 5%.

Tarwemouten.

Basismout voor alle tarwebieren. Lichte tarwemout wordt ook in kleinere hoeveelheden gestort voor het verkrijgen van een “brood”-toets.

Speciaal mouten


Geeft een uitgesproken karakter aan uw bier met bv. rookmout, roggemout, speltmout, whiskymout of geroosterde gerst.

Bestellen mouten?>>>>>>>>>>Klik hier!BIER BROUWEN: informatie over vlokken.

Vlokken.

Vlokken toevoegen aan de maïsch heeft een invloed op de smaak. Ook omdat de vlokken van ongemoute granen gemaakt zijn.Laat de vlokken, om tot een goede omzetting van het zetmeel te komen, eerst 30 minuten in wat water koken. Daarna laten afkoelen en aan de mout /maïsch toevoegen en mee vermaïschen.

Bestellen vlokken?>>>>>>>>>>Klik hier!


BIER BROUWEN: informatie over meetinstrumenten.

Refractometers.
Refractometers zijn optische precisie-instrumenten die door middel van de brekingsindex van een vloeistof de dichtheid bepalen. Nauwkeurig en toch eenvoudig in gebruik: gewoon enkele druppeltjes vloeistof op het prisma leggen en de dichtheid rechtstreeks aflezen.

Wij kunnen u degelijke en nauwkeurige metalen refractometers leveren tegen zeer scherpe prijzen. De refractometers hebben een zeer helder prisma en duidelijke schaalverdeling. Ze worden geleverd met kistje, schroevendraaier voor makkelijke ijking, druppelpipetje en gebruiksaanwijzing.

Densimeter/dichtheidsmeter/hydrometer.
Deze meter is het ideale instrument voor alle wijn- en biermakers. Met 3 schalen (dichtheid, suikergehalte, potentieel alcoholgehalte) en uitgebreide gebruiksaanwijzing.
Bereik:
* 0,990 - 1,170 S.G.
* 0 - 360 gr. / ltr. suiker
* 0 - 20° vol.% pot. alcoholgehalte
* Grote nauwkeurige uitvoering.
* Lengte: 26 cm.

Voor een juist gebruikt heeft u een maatglas nodig met een inhoud van 250 cc.

Bestellen meetinstrumenten?>>>>>>>>>>Klik hier!


BIER BROUWEN: informatie over reinigingmateriaal en reinigingsmiddelen.

Reinigen of ontsmetten.
Reinigen en ontsmetten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Reinigen is het verwijderen van zichtbaar en onzichtbaar vuil en gebeurt met een klassiek synthetisch bereide stof zoals trinatriumfosfaat. Gebruik géén keukenproducten zoals Dreft, mr. Propre, CIF etc. omdat deze meestal geparfumeerd zijn en dit parfum uw wijn/bier uiteraard negatief kan beïnvloeden. Ook soda i9s taboe. Dit middel laat (ondanks veelvuldig spoelen) een waas achter op al uw materialen en beïnvloed uw wijn of bier in zeer negatieve zin qua smaak.
Ontsmetten is het materiaal van bacteriën, schimmels, gisten etc. ontdoen en gebeurt veelal met een product op basis van actief chloor, waterstofperoxide of jodium. Materiaal moet altijd eerst gereinigd worden alvorens het te kunnen ontsmetten! Er zijn ook gecombineerde producten op de markt.
De Belgische en Nederlandse wetgever verbiedt ons om aan een product een ontsmettende werking toe te schrijven zonder het product te laten registreren als een bestrijdingsmiddel. Dit laatste is een belastende en onbetaalbare procedure voor kleine bedrijven. Daarom vindt U op geen enkele verpakking de vermelding "ontsmettend".

Materiaalreiniging.
Overdaad schaadt en is bovendien slecht voor het milieu. Het heeft dus geen zin om quasi zuivere flessen te reinigen met een sterk product. Daarom hebben wij nu 3 producten voor u op de markt gezet die hieronder worden besproken.

CHEMIPRO CAUSTIC.
De originele reiniger met bijtende soda en aktief chloor voor zwaar vervuilde flessen en materialen. Niet zo milieuvriendelijk, maar verwijdert zelfs het hardnekkigste vuil! Ook voor het losweken van etiketten. Geschikt voor glas, plastic en roestvrijstaal. Niet gebruiken op koper en ijzer. Altijd GOED NASPOELEN! Laat roestvrijstaal niet langer dan 1 uur in contact met een chemipro oplossing. Dosis: 5 gr. / 5 ltr. heet/warm water. Laat 15 minuten tot 1 uur weken en spoel daarna meerdere malen goed na.

CHEMIPRO OXI.
DE nieuwe milieuvriendelijke reiniger voor alle licht vervuilde materialen en flessen. Naspoelen is NIET nodig. Dankzij de actieve zuurstof is een hygiënische reiniging mogelijk in één behandeling met een korte contacttijd. Dosis: 4 gr. / liter warm/heet water. Contacttijd : 2 - 5 minuten. Opgelet: bij een langere contacttijd kan een onschadelijke witte aanslag (kalk) ontstaan. Deze kan verwijderd worden door te spoelen met een lichtzure oplossing (vb. azijnzuur of citroenzuur).

CHEMIPRO ACID.
Nieuwe zuur-reiniger voor licht vervuilde materialen, die géén naspoeling vereist(als je het gereinigde materiaal goed kan laten uitdruppen is naspoelen niet nodig). De hygiënische werking wordt niet beïnvloed door organisch vuil. Geschikt voor alle materialen behalve voor koper en ijzer. Ook geschikt voor het reinigen/uitspoelen van herbruikbare filterpatronen.
Dosis: 1 % (250 ml. maakt 25 liter). Contacttijd : 5 - 10 minuten.

Bestellen reinigingmateriaal?>>>>>>>>>> Klik hier!

Bestellen reinigingsmiddelen?>>>>>>>>>> Klik hier!


BIER BROUWEN: informatie over watersloten.

Wat doet een waterslot?

Door het waterslot te VULLEN MET EEN BEETJE SULFIETWATER, werkt deze als een soort sifon en sluit de wijn af van de buitenlucht. Er kunnen geen bacteriën van buitenaf naar binnen, maar het koolzuur dat tijdens de gisting wordt gevormd, zal door de overdruk, via het waterslot kunnen ontsnappen. De waterslotjes slangmodel zijn het voordeligst, maar zijn moeilijker te reinigen dan de cylindrische modellen. Ook bij een inhoud van 50 ltr. of meer is het gebruik van cylindrische watersloten noodzakelijk. Het water in het waterslot kan verdampen en een regelmatige kontrole en bijvulling is nodig.

Bestellen watersloten?>>>>>>>>>>Klik hier!